Generació de l'arxiu per al model 182

Modificat el Dc, 9 Ago., 2023 a les 10:48 AM

Per crear l'arxiu per al model 182 i generar l'imprès per a les famílies

Tasques que hauríeu de saber fer abans de començar: Conceptes facturables, Assignació del model 182 als alumnes

Aquest punt de menú només està disponible per a centres de l'Estat Espanyol.

Permisos necessaris: per generar-lo des del Mòdul Institucional, Llistat 182

1. Des del bloc Gestió, entreu al mòdul Rebuts.

2. A Generació de l'arxiu per al model 182, seleccioneu l'any del qual vulgueu generar l'arxiu que cal presentar a l'Agència Tributària.

Només podreu accedir a aquesta pantalla si teniu rebuts cobrats amb conceptes configurats com a donatius a un agent emisor indicat com a fundació.

Si voleu declarar els donatius d'una família al 50 % i no us apareixen els dos titulars, assegureu-vos que els heu assignat a Assignació del model 182 als alumnes (vegeu com fer-ho aquí).

3. Si la fundació és del tipus de declarant 1, apareixerà la columna del percentatge, on heu d'indicar la deducció a aplicar segons la normativa vigent.

Clickedu ja us proposa una deducció, però la podeu canviar si és necessari.

Si la fundació és del tipus de declarant 2, aquesta columna no apareixerà, ja que la deducció que s'aplica sempre és del 10 %.

Vegeu com indicar el tipus de declarant d'una fundació aquí.

4. A la columna Recurrència donatius heu de marcar 1 o 2.

Com estableix el BOE, cal seleccionar 1 "si en los dos períodos impositivos inmediatos anteriores se hubieran realizado por el declarado, donativos, donaciones o aportaciones con derecho a deducción en favor de dicha entidad por importe igual o superior, en cada uno de ellos, al del ejercicio anterior."

En canvi, cal seleccionar 2 "si en los dos períodos impositivos inmediatos anteriores no se hubieran realizado por el declarado, donativos, donaciones o aportaciones con derecho a deducción en favor de dicha entidad por importe igual o superior, en cada uno de ellos, al del ejercicio anterior."

Per tant, si en els darrers tres anys l'import no ha disminuït cap any (p. ex., 160 € per al 2019, 150 € per al 2018 i 130 € per al 2017), heu de seleccionar 1. Si no (p. ex., 140 € per al 2019, 120 € per al 2018 i 130 € per al 2017), heu de triar 2.

Si a la plataforma teniu informats els imports dels darrers tres anys, ja us apareixerà seleccionada una de les dues opcions. Tanmateix, cal que ho repasseu.

5. Hàgiu fet canvis o no en les deduccions a aplicar i en les recurrències, cliqueu Guardar.

6. Per generar l'arxiu per al model, seleccioneu els alumnes que desitgeu i cliqueu Generar Model. Els podeu seleccionar tots clicant Tots a dalt de tot de la columna.

Quan presenteu l’arxiu a l’AEAT obtindreu el número de justificant i podreu actualitzar el número provisional que vau registrar a Rebuts > Model 182 > Dades del model 182.

Si pel motiu que sigui genereu un nou arxiu, Clickedu mostrarà una nova línia per descarregar-lo.

7. Per generar el certificat de donacions per a les famílies, seleccioneu els alumnes que desitgeu i cliqueu Generar PDF. Els podeu seleccionar tots clicant Tots a dalt de tot de la columna.

Aquest document inclou les dades següents:
— Dades del presentador/declarant: nom agent emissor, NIF, adreça (si està a Clickedu).
— Dades del donant: nom i cognoms, DNI, nom i cognoms alumne, classe alumne.
— Període de la donació: any i import total.
— Text legal.
— Firma: data de generació del document i lloc.